Actueel

Het Jongerenfonds wordt onderdeel van de JongerenCoöperatie

Het Jongerenfonds gaat per 1-01-2023 een volgende fase in. Wij gaan aansluiten bij een groter collectief rondom jongerenparticipatie. Hierin krijgt het Jongerenfonds de rol om financiering voor jongeren toegankelijker te maken.

Het collectief waarbij we gaan aansluiten komt uit de koker van Praktijkpioniers. Praktijkpioniers is een organisatie die fan is van pionieren en businessmodellen creëren.

Het nieuwe collectief zorgt voor werk voor jongeren als projectbureau, talentontwikkeling via thema’s en jongeren kunnen zelf een maatschappelijk project opzetten in de vorm van een onderneming. De werkwijze is heel simpel via een menukaart.

Het Jongerenfonds gaat een van de speerpunten worden van het nieuwe concept.
De naam voor het collectief is de Jongerencoöperatie.

Jongerenfonds vijf manieren hoe we gaan werken


Het Jongerenfonds heeft 5 manieren in kaart gebracht. 1 van de deze zaken gaat worden is een helpdesk voor jongeren die subsidie zoeken. Een andere daarop aangevuld zal in een gemeente module plaats vinden.
De 3e manier is meer gericht op ondernemen. De 4e is een interne regeling van projecten die samenwerken met het Jongerenfonds en zorgen voor een basisvoorziening en de 5e meer met venture kapitaal.

Het geheel van alle zaken komt in een plan van aanpak en zo rond 16 december beschikbaar op de website.

Update 2e week November

Als je een onderzoek doet naar de haalbaarheid van een concept zijn er ook soms wat tegenvallers.
Ook bij ons. In tijden van de aankomende recessie en hoge kosten voor jongeren is money nog meer een issue dan anders.
Daarom is het goed om altijd eerst goed onderzoek te doen.
Onze beoogde datum van 15 december gaan we daarom niet halen. Er zijn te veel vragen nog die we moeten beantwoorden. Dit gaat 15 februari worden.

We hopen wel rond 15 december een 1e model te hebben. Dit “praatstuk” geeft al aardig weer welke zaken we gaan doen. Wat we ook al weten is dat we een onderdeel gaan worden van een grotere campagne rondom herstel voor de jeugd. Hierbij zetten wij ons in voor meer kansen met jongeren die samenwerken met projecten.

Tot de volgende update!

Hoe het ook in 1 zin kan

Op zoek naar de poen. Daar draait het om bij het Jongerenfonds. Dat zei een de jongste binnen de groep. Tegenwoordig werken we in een werkgroepje. Verschillende leeftijden, verschillende ervaringen. Leuk om te zien hoe dat werkt. Kortom het gaf met de zin op zoek naar de poen, de link naar de kern van het Jongerenfonds erg mooi weer.

We zijn reeds al weer een paar werken verder na onze update. Met ons vooronderzoek dat we rond 15 december af willen hebben loopt mooi op schema. Dit gaat geen uitgebreid boekenwerk worden. Het geeft de kans voor een mogelijk raamwerk. Hierna zoeken wij extra mensen die hierin mee willen denken.

Stapsgewijs ontstaat er in onze werkgroep een stappenplan voor in 2023. Want je kant ontzettend veel doen maar niet alles kan tegelijk. Een uitdaging die we nog mogen maken is hoe we het initiatief meer slagkracht kunnen geven en hoe we het exact gaan organiseren in 2023. Gaan we aanhaken bij een andere organisatie of kiezen we voor een eigen stichting.
Kortom genoeg te doen.

2 weken er op zitten

Het Jongerenfonds is op 15 september formeel gestart met haar voorbereiding. Tot 15 december gaan we aan de slag met de contouren voor het Jongerenfonds.

Deze twee weken stonden in het tekenen van heel veel informatie verzamelen.
Hierbij kijken we naar hoe voorlichting over financiële zaken geregeld kan worden, maar ook welke werkwijzes er voor het Jongerenfonds mogelijk zijn.
Vanaf 1 oktober nemen we meer in persoonlijke blogs van de projectleider mee in het opzetten van het fonds.

Zeker is dat het een enorme leuke uitdaging gaat worden.

Nieuwsbericht: Jongerenfonds in de voorverkenning

WelZoWijs start het met jongerenfonds.nl. In verschillende stappen gaan wij onderzoeken hoe wij het vinden van geld voor jongeren makkelijker gemaakt kan worden.
Want er zijn best veel fondsen in Nederland.
WelZoWijs doet in de periode van 15 september 2022 tot 15 december 2022 een vooronderzoek.
Wij gaan kijken in welke variant wij met het Jongerenfonds jongeren kunnen bedienen.
Hierbij kun je denken aan een App tot een model waarbij gemeentes ook een rol kunnen spelen. Ook financieringen met een stukje bemiddeling kun je aandenken.

Het Jongerenfonds is een idee van onze WelZoWijzer Joffrey. Joffrey heeft veel ervaring met het opzetten van projecten met jongeren. Elke keer is de grootste strubbel het vinden van geld en geld krijgen. Met het Jongerenfonds gaan we proberen het makkelijker te maken voor jongeren.

Soms is de taal van een fonds te moeilijk, zijn de voorwaarden aan de strenge kant, ga maar zo door. Dat er veel regels zijn is begrijpelijk vanuit financieringen, maar valt zeker veel te winnen nog.
Speciale aandacht gaat uit naar studenten van het beroepsonderwijs.

In onze blogs houden we je op de hoogte van de diverse ontwikkelingen.